Bahan...
-buah2an kering... lebih kurang 500grm (acik beli dalam 14 hinggit je)
buah ni acik rendam dengan air panas mengelegak dalam 10 minit dan ditoskan ...untuk buang bahan2 pewarna
buah2an kering yng telah ditoskan |
-cili kering giling...dalam 3 senduk
-rempah acar...dalam 4 sudu
-sekuntum bunga lawang
-sebatang kulit kayu manis
-kalu suka nak pedas 10 biji cili padi bleh ditambah......
cili padi penambah pedas |
-air 2 cawan
-Minyak masak untuk menumis
-Garam-secukup rasa
-Cuka makan-1/2 cawan
-Gula - 2 sudu
Bahan yang ditumbuk lumat...
-Halia .... 1 inci
-Bawang merah...10 ulas
-Bawang putih....1 ulas
Cara membuat...
-Campurkan cili giling dengan rempah dan tambahkan dengan 1/2 cawan air...
-Tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang dalam kuali ..sehingga naik bau
tumis sehingga naik bau... |
-Masukkan bahan yang ditumbuk lumat...tumis sehingga naik bau
-Masukkan cili dan rempah yang telah disebatikan....
masukkan cili padi tumis sehingga masak... |
-Masukkan air, biarkan mengelegak
Buah2an bermandi-mandian... |
-Masukkan cuka, gula dan garam
-Kacau sehingga kering, pastikan tidak melekat dikuali
-Sesuaikan rasanya...
Wala, dah siap...
4 bekas ni cukup ke ni ??? |
- Bila dah sejuk, masukkan dalam bekas kedap udara...nak simpan dalam peti ais pun bleh gak...
Meh makan meh...makan dengan nasi panas2 dengan ulam tengek burung...
0 comments:
Post a Comment