Friday, January 14, 2011

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha...

Posted by Acik Mano at 9:33 PM
As Salam semua.. Selamat menyambut Hari Raya Aidil ADha dah jauh dah terlepasnya.. bukan apa.. line tenet ada pbrlm tak leh up load gambo...tu yg lambat buat post tu......
Cam na u all ada buat korban tak taun ni..... Acik tak de buat korban de...dapat daging koban pun tak de...
Nak story berkenaan sambuatan kali ni ...Acik tak gi sembahyang  Raya di Masjid, di surau sebelah rumah je....sunyi je plak..surau ni..org2 tua je yang ramai ..anak2 tak balik... yang meyentuh perasaan tu..bila nak balik ..tolong le pimpin uwan yg telah uzur.. uwan tu kata.. 
"Mintak maap lah Su nyusah an ko yo pimpin uwan ni ha.. tah bilo nak kono jompot tah, umo dah 84, orang lain dah lamo poi dah...uwan ni nyusah an orang yoh.."
Toucing plak bunyi ayat uwan tu... 
"Bolom maso lai tu uwan, nanti datang lah dijompot eh tu...soba yoh lah..yang idup mesti mati..tu semuo dugaan tuk kito tu..." air mato dah belinangan dah.. sib bik dapat gak mejawab kato2 uwan tu.... Teringat plak, uwan ni ado gak rezeki dio nak sembayang rayo lai walau pun dah uzur ado gak org nak mimpin dio gi ke surau...kito sok cam no.. Ya Allah, jika Kau  panjangkan usiaku, berikanlah keberkatan keatas usia ku itu...amin...dan nberikan kekuatan tuk beribadah kepada Mu...
Selesai solat Raya.. ada YB ahli perlimen hadiah 1 ekor lembu tuk dibaut korban tu kg we all.. bonda tinggal di surau tolong orang masak.. Acik disuruh balik sebab sayur lodeh tak dimasakkan lagi.. lagi pun kids tinggal 2 orang saja di rumah... 
Sib bik balik coz sis n anak sedara datang... bagi le apa2 yg patut... juadah wajib...
lemang...
lemang tepung..(u all ada?)kuang..kuang..kuang..
nasi impit...tahun ni tak buat ketupat(guna daun elapa) coz tak ad aorg nak panjat pokok ambik daun...
rendang.. kali ni kena guan tenaga anak2 coz yg beso2 tak dapat nak balik kg...
cam na pun, alhamdulillah.. selesai gak semuanya...
tuk gambo2 lain kali te masukkan..coz tenet ada pbrlm.. kehekehkeh...

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei