Wednesday, June 26, 2013

peplum..trible..for Hari Raya...

Posted by Acik Mano at 2:55 PM 1 comments Links to this post
Baju raya dah tempah?
Dah cari kain tuk baju raya?(nyona tu tak terima tempahan tahun ni...coz dia dalam rawatan kimoterapi)
Tak cari baju siap je...lagi murah ...dekat2 raya nanti banyak jual dan cantik2 belaka...sediakan duit je..

Mama nak baju raya peplum
Mama nak baju trible ada tali pinggang dengan skirt labuh...
Kata tu hari tahun ni nak pakai jubah hitam..tak jadi le, cam tu?
Tak.. nak trible gak..peplum..

Ni le ayat cinta yang acik terima dalam seminggu ni...
Hehehehe layan je le anak2 mama mana yg pekenan..

Mama ..mama pakai le cam ni mesti nampak comel...
Mama dah tua le mana sesuai pakai cam ni...nanti orang tengok(laling le) org kata dah tua tak sedar diri ...perasan muda le tu...tak sesuai...sebeum orang mengata, dari tambah dosa org sebab kita ....bio le mama tak sah beli dan pakai...
Tak ma ..mesti mama nampak comel punya..
Mama bukan budak2 kalu budak2 comel le...

Bila bukak FB baju ni gak le ditayang kan...mana anak acik tak meroyan...
Boleh la ma..swal ni cantk le ma....mama jeling ...swal trible ni cantik gak ... ...
Memang cantik... kan dah ada yg macam tu
Tu warna biru, ni warna hitam, lain...boleh le ma...murah je RM18.00 je ma...
Sama je hitam ke biru ke..sama je corak dia.....
Tak kira nak gak
Nanti nak bayar dengan apa?
Nanti org kerja le
Jangan nak mengada-ngada ...ni masa sekolah bukan masa kerja...kerja sebab nak beli swal je pun ....
Dah mama tak mau belikan....kena le kerja nak beli...
Pulak...

akhirnya mengaku kalah je le mama....dia oder dgn org tu...janji jumpa di JUASO...rupa2nya dia mmg dah biasa dgn toke tu boleh bayar ansur-ansur lagi...sah le ni mesti duit belanja jadi korban ni...

Soba yo lah...anak2 tu satu dugaan ....
mari layan gambo ni acik tanya pak cik goole...
yang ini anak pekenan sangat tu...ada tali pinggang ikat belakang...





Pad ayang berminat pi terjah blog they all....
teringat plak masa kecik dulu ada dah pesen  cam ni...tak lama lengan plak sama kembang.  Kainya dulu bertingkat-tingkat...masa mula2 kahwin dulu bila acik pakai laling cakap tak sah le pakai skirt cam tu..awak dah le rindang...tak sesuai...hehehe disebabkan dah beli pakai je le di rumah buat kain kemban..


Tuesday, June 25, 2013

Mikko..uuuu..

Posted by Acik Mano at 10:04 AM 0 comments Links to this post
Hampir dua minggu hidung berair tak henti-henti....cukup pakage demam dan batuk lagi...ngapa le ni..
Tentu nya sebab natang tu..kata laling...
Pikir-pikir ya tak ya gak...
So pagi tu sebelum pi kerja pesan dengan anak2 ...cuci cage Mikko .. cari tuan baru tuk mikko ...mama tak tahan ni ...alahan...
Nak pisah dengan dia ni??? Oh no no no..mana boleh... pagi2 sementara tunggu masuk waktu subuh dok kacau dia tidor..nak bagi makan ....tidur berseimut...tu yang tak tahan tengok tu..comel je..
ganas tul habis semua benda Mikko gigit, kotak tempat dia todor habis dia gigit gak
 mata stim je bila bangun tidor
 makan kena sua degan tangan..then dia simpan di pipinya..dah penuh di pipi then dia sorokkan di tepi cage. ...nanti dia makan
Balik dari kerja petang2 ngadap Mikko lagi bagi makan lagi...selepas dah lapang  malam-malam...dok pegang dia...part ni le yang mungkin hidung acik jadi gatal2 tu...so lepas pegang dia cuci tangan dan tukar baju....so la ni dah okey dah...horey tak perlu berpisah dengan Mikko...dah jumpa sebab  musababnya ...Alhamdulilah..

Rancangan menu berbuka puasa....tak sabar nak puasa dah..

Posted by Acik Mano at 9:48 AM 0 comments Links to this post
Rancangan tuk buka puasa...haha.. haha ..hahah...lambat lagi  nak posa, tak de makna nya lambat ...lagi 14 hari je...
Pagi-pagi ni topik dengan geng sit sebelah dalam bas...apa nak buat buka puasa....heheheh ni tetiba semangat dah ni dok pikir-pikir menu...
Ingat nak buat pengat ...pengat pisang ke ...bubur caca ke...bubur pulut hitam ke...bubur kacang hijau ke...kawan tu sampuk nak buat roti jala...wah menu macam best je kan..popia ke...popia basah tak tahu le berapa harganya nanti..tahun lepas 80 sen...
So nak buat bila ...tak sempat ooo ...buat di pentry opis le...senang je...guna rice cooker..
nanti acik carikan gula anau...kena balik Pilah ni nak beli...
Daun pandan boleh sapu sekali...santan? ..Beli santan kotak boleh le...beli kotak kecik2...1 dozen...

Dah cakap dengan ketua pentry..dia setuju...tetiba semangat nak buat menu berbuka puasa ni ngapa...tak sabo nak puasa dah..

Untuk lebih menaikan seangat cari le gambo di googe ...tara..memang menarik dan tetiba jadi lapo plak ni..

sumber dari Dapur Mat Gebu
bubur pulut hitam


bubur kacang hijau

sumber dari sini
bubur caca

Ni acik letak gambo je ...bila2 senang dan rajin tempel resepi plak

Pertemuan dua hati ...kerana Allah..(samb part 2)

Posted by Acik Mano at 9:20 AM 0 comments Links to this post
Wah sempat gak buat sambungan tajuk ni..ingat kan dah lupa maklum lah dah sebulan berlalu...yang ini siaran dari rumah pengantin lelaki @ majlis perkahwinan adik perempuan... tapi sayang gambo2 ter delete plak coz memory tepon cap ayam acik tak cukup, dah tu pi plak majlis perkongsian Ilmu Imam Muda Asyraf Ridzuan. pi le tape ceramah dia...habis semua gambo2 dan nyanyian qasidah yg acik ambik habis terdelete..uuuu...jap ha acik sekodeng kat FB anak2 sedara ....tak pa le gambo ni je they all tempel...tak boleh le nak cerita tentang we all buat sambal daun kayu (bertempoyak)..tak tadi bleh kenalkan daun2 yang digunakan...ni nak cerita gambo tak ada...tentulah daun semuanya hijaukan...tapi rupenya lain-lain...

Nak tunjuk gamo ni...ni versi anak sedara ...versi acik lain...ni le buat tempat sambik2 gambo...memang tak buat pelamin...coz anak sedara deduanya tak mahu..at last ada plak yg tanya nak ambik gambo kat na?   Hehehe acik kata pi kat railway ketapi...kalah cerita Bolly, tentu cantik punya...anak sedara marah ...takkan le nak pi belari ke situ....
pi berdiri kat situ...peh tu panggil sapa2 nak ambil gambo..lai lai lai.(rumah abang dekat dgn stesen ketapi Gemas, la ni dah cantik dah stesen tu bila di up grade...)
Pengantin selepas akad nikah...tu pengantin tu tak mau berandam...so anak sedara je yg touch up sikit2...Acik? pemantau..tolong tengok..
kan kata buat tempat ambil gamo...so ambik gambo le..tak rugi le acik sebok menyebokkan diri membuat sesama anak2 sedara petang Jumaat tu...apa yg tak ada terus pi kedai ...sambar..
laku gak tempat ni..



Ni pak sesi makan-makan sambil bergurau kedua-dua pasangan pengantin...punya le tinggi tukang gantung bunga gantung bunga dibelakang tabir tu...

Ni je gambo yang dia tempel di FB nya...
tak po le...
ni ada lagi cerita tetang majlis perkahwinan anak sedara..anak kakak plak
Ni acik in progress berkerja dengan telur-telur...
 Hajat mak pengantin dan main 'ba cak' di sebalik pokok pisang berbunga telur..
sampai ke kul 1 pagi lebih membelek benda ni...terima kasih Rahmah(tak sempat snap gambo dia...dia pemalau.)..puas hati bila dah siap ..coz uwan berpesan siapkan tau sok pagi nak tengok dah siap ...hehehe uwan cakap cam tu je ..tapi rasa kecut perut tau..punya le power kata2 uwan...sebenarnya uwan terkenag zaman2 dia dulu...dia kata org dulu2 buat cam ni gak tapi letak dalam replika sampan...namanya lancang..kira sesuai le bunga telur ni pun buat rupa sezaman dulu ..go green guna kertas jagung je...(idea adik pengantin)
 Mereliasasikan hajat mak pengantin...
nak gelak ada juga,ada yang tanya ni pakege ..bunga telur dengan pelamin ke?..hehehe ada rupa ke toke pelamin ke acik ni???
Pengantin yg sweet
Acik n anak nak interprame gak..(perut tolong suruk...ni kedepan coz baru makan pai..nasi dagang )

sempat ambik gambo mamat jambo pakai baju jambo (gambo ni mak sedara dia suh tangkap)

mak sedara suka tengok mamat baju jambo

uwan n mak sedar sabo tunggu majis bermula

adik pengantin....tak tinggal dengan tinga mickey dia...

ni tompang interprame gak...innai yang telah ditempel kul 2 pagi..ngapa ko penya pekat ? ngapa ko punya cantik je...ngapa aku punya tak cantik meleleh je inainya..???

part ni acik suka ...sweet corner...warna apam polka dot tu acik suka

pasangan pengantin  diapit ke pelamin

sweet je diatas pelamin

senyum memanjang

lapo dah ni bila nak makan ...u all udah2 le tu snap2 gambo...nak makan ni

suka dia buat cam ni..baru org tahu nama pengantin


kek perkahwinan ... pink..tengok je..tak potong pun


okey u all ...didoakan sabar menempuh kehidupan alam rumah tangga, sentiasa memberi...ini adalah satu permulaan kehidupan yang panjang...semoga berkekalan ke syurga...amin..amin...amin...

Wednesday, June 12, 2013

NLP ..kursus lagi...yahoo..

Posted by Acik Mano at 10:36 AM 2 comments Links to this post
Bunyi hebat betul ..suka sangat dapat pi kursus NLP ni...mana tak nya suka ...itu le rezeki...sib bik pospone kursus ni..kalau tak memang acik tak pat pi coz pada tarikh asal 5 Mei tu anak sedara kenduri....... mahal gak le kursus ni..satu kepala hampir RM8,000 u...ni dapat pi sebab dibuat oleh opis....insan2 yang terpilih je...terpilih? atas ketegori apa? Tu le kuasa Allah dia nak beri rezeki pada sesiapa yang Dia berkehendak...banyak manafaatnya...mula-mula berkenaan teknik pernafasan dengan betul..
Hehehe...ada bernafas dengan tak betul rupanya...termasuk acik patut le badan tak sihat..pagi-pagi rasa malas ...
 Apa ke bendanya NLP tu
N...nuro..minda otak
L...lingustic ...bahasa
P..programming..program
bahasa percakapan nuro(urat) minda..lebih kurang cam tu le maksudnya...

Mula-mula pastikan pernafasan betul tuk merehatkan minda kita..Cara:
Pastikan semasa menarik nafas dalam-dalam perut kembung...bukan kempis...pastikan jangan keraskan /kempiskan perut anda(slim ke kunun)..ini akan merosakkan merosakkan otot perut anda...lepaskan perlahan-lahan..dan perut akan kempis...

Untuk pengetahuan bayi bernafas dengan betul, tapi bila dewasa ia hilang (bernafas dengan tak betul)..so kena betulkan semula....kerana bila bernafas dengan betul organ-organ dalaman akan mendapat oksigen dengan cukup, maka badan akan sihat...

p/s ...patut le nak mengaji suara tak panjang ...rupanya cara bernafas tak betul...
Minda mempengaruhi fizikal..dan fizikal menpengaruhi minda vise versa.... so kita gunakan kuasa minda untuk mengaktifkan fizikal kita...contoh...kita sakit gigi oooppss bukan gigi  gusi ...fokuskan pada yang sakit cakap padanya cukup-cukup le sakit tu, jangan sakit...ulang2 dan sambil fokus dan yakin..pasti berjaya...tu le caranya yang paling ringkas...

Tetiba teringat pada kawan dari Sabah...we all pernah sembang2 then dia kata emaknya ajar kalau dalam bas dak membuang sagat...ketuk-ketuk lutut dan fokus...cakap jangan keluar sekarang...keluar nanti malam di rumah...buat le pasti berjaya...hehehe (penah try ...memang berjaya kao)..
Ini yang ringkas je...sebenarnya NLP boleh buat lebih lagi daripa ini..dimana kita mengunakan otak minda lebih cemerlang dalam apa jua bidang dan meningakan prestasi dalm apa jua bidang...

So kita perlu bersikap +ve supaya banyak benda yang +ve masuk dalam minda kita baru boleh berjaya...

 sambung till next time..

Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru...Terima kasih cikgu.....

Posted by Acik Mano at 4:40 PM 1 comments Links to this post
16 Mei setiap tahun kita sambut hari guru....Terima kasih Cikgu...pangkat yang tak akan lupus sehingga mati...dah aruah pun org masih panggil cikgu...mulia betul tugas yang dibawa...paha sentiasa mengalir...bertuah badan..amin..
teringat plak masa sekolah rendah dulu ...time ni le yang ditunggu..coz tak belajar...cikgu belanja minum air milo dari van milo...walaupun acik tak boleh minum susu sebab sedap sangat minum gak yang penting tekak puas ...sakit belakang kira...kehkhekeh...acik sebenarnya alahan dengan susu...nanti sakit perut...rindu tekak ni nak minum air milo dari van milo..last sekali minum 5 tahun dulu tak silap...masa tu hari sukan sekolah rendah anak ....la ni anak dah sekolah menengah dah...masa tu muka tak malu tul 2 kali beratur tuk ambik air milo...oooosedap sungguh...kalau buat mino sendiri tak pat plak rasa cam tu...rindu nak minum air milo dari van...tahun ni pun tak sibuk2 nak prepare hadiah tuk cikgu anak2..kalu tak masa anak sekolah rendah tu dah perkara wajib permintaan anak2 dah tu...modalnya acik bagi cup kek je le .....

Sbenarnya acik ada cita2 gak masa dulu nak jadi cikgu...tapi bila memohon memanjang je tak berjaya...tak pe le jadi cikgu tuk anak2 je le...Dalam family acik ramai gak yang jadi guru ni....
1. Pak Sedara - Cikgu Othman (guru besar pencen)
2. Bang Ngah (anak kepada 1.)- masih mengajar lagi subjek sains tak silap
3. Cikgu Anita (kakak) - cikgu Biologi..
4. Cikgu Hajar (anak sedara) - cikgu kimia
5. Puan Afidah (anak sedara) - cikgu apa ye ... ingat dia mengajar di Politeknik
6. Puan Raftah (adik kepada 5.) ...mengajar di Politeknik gak
7.Abang (sepupu)..mengajar di PD..wife dia pun guru gak
8. Ila (isteri kepada  anak saudara ) - guru tadika islam...
Ni bila mereka berkumpul ...cerita sama je le...cerita cikgu-cikgu...dah tu bila nak gubal soalan pereksa SPM cikgu no 2., 3. dan 4. akan bertemu le ...cam tak ada peserta lain kata cikgu Anita.....

Ramai-ramai cikgu yang paling sayang sekali Mr. Chan...coz dia yg buat acik jatuh centa  dengan Add Math dan Kimia... walaupun cikgu ini bukan guru sekolah acik..dia bagi tusyen je...tapi ilmu yang dia ajar n cara dia mengajar tu buat senang je nak paham...tak le cam cikgu di sekolah acik tu ...sian ada gak dgn cikgu itu n ...namanya pun dah lupa...
Lagi sorang cikgu yang paling tak leh lupa Puan Rehainah..dia ajar subjek stas.. masa mula2 exam ..acik dapat 0..(cam nobita plak dapat 0)..then puan Rehana kata u buat correction nanti I bagi u markah...bila dia terangkan apa maksud soalan , baru le tahu silap paham apa yang dia ajar... sib bik tak fail sub. stat. acik.. Puan ni kalu kena ganti kelas malam mmg dia tak mau...dia kata balik mlm2 drive sorang2 dia takut coz lalu tepi kubur...so kalu nak replace class kena petang le..tak akan di dragggg ke malam, tak pun hari sabtu...suka le tak ada kelas malam..

Lagi sorang cikgu tak padam dalam kenangan Cikgu Maheran..ajar kimia..suka cara dia ajar..cool je..
Kalu nak listkan sorang-sorang memang acik tak ingat nama mereka semua...

Masa sekolah dulu cikgu cikgu praktikal ada gak ajar...ada seorang tu namanya Fakaruzi ajar BM..harus le ramai yang minat ...muda hensiom bergaya..we all panggil dia Pakek ....tak tau ngapa, tah siapa yang bagi geleran tu..cam sedap je bunyi nya, tu yang lekat nama...last sekali masa 1994 denar dia mengajar di Sabah...kawasan pendalaman...bila mandi di sungai sama2 dgn anak2 murid...tak pakai baju seluar...tu dulu le..la ni mungkin dah berubah ...Sabah pun dah maju...
Gelaran tuk cikgu2 ...Dayang senangung, Pasir roboh...tu yang tak ingat nama cikgu tu..duk bagi geleran yang bersesuaian dengan cara mereka mengajar....

Apa-apa pun terima kasih cikgu...jasa mu dikenang..tiada apa2 hadiah yang boleh menandingi jasa cikgu2 semua kepada anak bangsa....

Opppoosss terlupa plak ...ni kawan acik cik cikgu gak..cikgu comel...Cikgu Mas
Dan tak lupa juga kepada cikgu kek acik http://bzeecake.blogspot.com/
serta cik adrina ...walupun tak pernah gi kelas dia tapi ilmu yg selalu dia share bila beli barang cake di kedai dia
Dan juga ustazah ummi dan Masturah...

"TERIMA KASIH CIKGU...SURIATI SENTIASA SAYANG KAMO, siapa lah saya jika tiada guru yang mengajar...."

SEKALI LAGI TERIMA KASIH MAK & ABAH ..cikgu sepanjang zaman...

Tuesday, May 14, 2013

Pertemuan dua hati....kerana cinta Allah

Posted by Acik Mano at 10:36 AM 0 comments Links to this post
Kan dah kata ...kalu dah jodoh tak kemana...Ini cerita anak sedara...adiknya(angah) telah ditunangkan tahun lepas...then tahun ni nak kahwin dah... so we all adik beradik mencadangkan mengapa tak disekalikan dengan along????
Mana ada calon  tolong le carikan......nanti lepas balik haji bleh le kahwin...
So pakat le pak sedara n adik beradik carikan....dah ada 2 calon...
pesan uwan...nanti di sana mintak pertunjuk daripada Allah mana yang terbaik...
Yoh lah uwan..
Lepas balik haji...
Cam na long, mana satu pilihan?
Satu pun tak ado mak su...yang datang dlm mimpi org lain yg tinggal setaman  along tu...
Sebelum ni tak ponah nampak ko budak tu...
Tak ponah ... tup2 balik haji tu ari tetibo pekonan plak...dio pagi2 ngajar tadika..malam2 ngajar budak mengaji..
Apo tunggu lai,samba yo lah....
Tu la tu...semoga Allah permudahkan...
So pada 1 Rejab @ 11 Mei yang lepas mereka selamat di ijap kabulkan di Klang...
Along punya bangga ...."Mak along bagi hadiah yang paling bosa tuk omak sempona Hari Ibu..."
Apo bondo eh?...
MENANTU"...pandai along cari menantu tuk omak...samo yoh bosa eh...(kata2 dari mak2 sedara...coz family along semuanya kecik2 belaka....we all ni yang besar2@comel2 le sangat)
Tak caya..meh tengok gambo...

kan kecik je mak nya...
ni kan sesuai sama saiz...
 pengantin buat lawak...nak sarungkan rantai leher tak dapat coz berpintal-pintal...tu le dah kata ngapa tak diletak atas dulang senang le...ni pakai seluk poket je kan dah berpintal-pintal...sib bik adik sayang sabo mengunggu....
(...saja buat cam tu, supaya belajar bersabo )
Diantara hantaran...



gambo tak sharap coz guna tepon cap ayam je...bleh plak kemera tinggal depan rumah ..acik plak charger teringgal...bateri kong so senyap je le....sepupu sepapat yg suka snap2 gambo pun tak bawak kemera....

Rombongan daripada pihak lelaki ...dari gemas 
sirih junjung

 bunga daripada gambir
bunga daripada kapur
 adik pengantin lelaki
 pak sedara n bapak pengantin lelaki
 mak tiha n Mia
 Uwan
 acik n pengantin lepas akad nikah
pengantin pompuan dengan familay belah lelaki...kan kecik je maknya tu...

Pada malamnya ada majlis katam Quran n Qasidah...we all balik rumah penginapan (home stay-kalu ikut SDSI tak boleh panggil home stay coz tak cukup pakage....)di sini kalu u all terlepas pi Rantau Panjang , Klang boleh ctc tuk duk sini..murah je RM40.00 semalam...dekat pantai bleh gi kelong tuk memancing...



Hari Ahad nya pak...
duk lepak2 sambil layan FB sementara tunggu pengantin lelaki bersiap....penambahan rombongan dari pihak lelaki mak2 sedara n sepupu 

 kek perkahwinan ....

 bunga telur merah putih...telur asin ...wajib balik rumah buat  bubur baru sedap makan
Petang tu we all menguasi pelamin...coz di rumah we all nanti tak buat pelamin...hehehehe..
mak

alang

along

mak ngah n induk

jiran sebelah rumah

mak su

jiran 

sepupu...nakal...dia ingat nak buat mainan ke duk tuang air mawar banyak2..
uwan..merestui cucu....dgn bangga nya along bagi uwan cucu menantu pompuan yang pertama...

selamat sudah.... tunggu 24 n 25 ni di Gemas plak kita bergolek....



 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei