Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru...Terima kasih cikgu.....

Posted by Acik Mano at 4:40 PM
16 Mei setiap tahun kita sambut hari guru....Terima kasih Cikgu...pangkat yang tak akan lupus sehingga mati...dah aruah pun org masih panggil cikgu...mulia betul tugas yang dibawa...paha sentiasa mengalir...bertuah badan..amin..
teringat plak masa sekolah rendah dulu ...time ni le yang ditunggu..coz tak belajar...cikgu belanja minum air milo dari van milo...walaupun acik tak boleh minum susu sebab sedap sangat minum gak yang penting tekak puas ...sakit belakang kira...kehkhekeh...acik sebenarnya alahan dengan susu...nanti sakit perut...rindu tekak ni nak minum air milo dari van milo..last sekali minum 5 tahun dulu tak silap...masa tu hari sukan sekolah rendah anak ....la ni anak dah sekolah menengah dah...masa tu muka tak malu tul 2 kali beratur tuk ambik air milo...oooosedap sungguh...kalau buat mino sendiri tak pat plak rasa cam tu...rindu nak minum air milo dari van...tahun ni pun tak sibuk2 nak prepare hadiah tuk cikgu anak2..kalu tak masa anak sekolah rendah tu dah perkara wajib permintaan anak2 dah tu...modalnya acik bagi cup kek je le .....

Sbenarnya acik ada cita2 gak masa dulu nak jadi cikgu...tapi bila memohon memanjang je tak berjaya...tak pe le jadi cikgu tuk anak2 je le...Dalam family acik ramai gak yang jadi guru ni....
1. Pak Sedara - Cikgu Othman (guru besar pencen)
2. Bang Ngah (anak kepada 1.)- masih mengajar lagi subjek sains tak silap
3. Cikgu Anita (kakak) - cikgu Biologi..
4. Cikgu Hajar (anak sedara) - cikgu kimia
5. Puan Afidah (anak sedara) - cikgu apa ye ... ingat dia mengajar di Politeknik
6. Puan Raftah (adik kepada 5.) ...mengajar di Politeknik gak
7.Abang (sepupu)..mengajar di PD..wife dia pun guru gak
8. Ila (isteri kepada  anak saudara ) - guru tadika islam...
Ni bila mereka berkumpul ...cerita sama je le...cerita cikgu-cikgu...dah tu bila nak gubal soalan pereksa SPM cikgu no 2., 3. dan 4. akan bertemu le ...cam tak ada peserta lain kata cikgu Anita.....

Ramai-ramai cikgu yang paling sayang sekali Mr. Chan...coz dia yg buat acik jatuh centa  dengan Add Math dan Kimia... walaupun cikgu ini bukan guru sekolah acik..dia bagi tusyen je...tapi ilmu yang dia ajar n cara dia mengajar tu buat senang je nak paham...tak le cam cikgu di sekolah acik tu ...sian ada gak dgn cikgu itu n ...namanya pun dah lupa...
Lagi sorang cikgu yang paling tak leh lupa Puan Rehainah..dia ajar subjek stas.. masa mula2 exam ..acik dapat 0..(cam nobita plak dapat 0)..then puan Rehana kata u buat correction nanti I bagi u markah...bila dia terangkan apa maksud soalan , baru le tahu silap paham apa yang dia ajar... sib bik tak fail sub. stat. acik.. Puan ni kalu kena ganti kelas malam mmg dia tak mau...dia kata balik mlm2 drive sorang2 dia takut coz lalu tepi kubur...so kalu nak replace class kena petang le..tak akan di dragggg ke malam, tak pun hari sabtu...suka le tak ada kelas malam..

Lagi sorang cikgu tak padam dalam kenangan Cikgu Maheran..ajar kimia..suka cara dia ajar..cool je..
Kalu nak listkan sorang-sorang memang acik tak ingat nama mereka semua...

Masa sekolah dulu cikgu cikgu praktikal ada gak ajar...ada seorang tu namanya Fakaruzi ajar BM..harus le ramai yang minat ...muda hensiom bergaya..we all panggil dia Pakek ....tak tau ngapa, tah siapa yang bagi geleran tu..cam sedap je bunyi nya, tu yang lekat nama...last sekali masa 1994 denar dia mengajar di Sabah...kawasan pendalaman...bila mandi di sungai sama2 dgn anak2 murid...tak pakai baju seluar...tu dulu le..la ni mungkin dah berubah ...Sabah pun dah maju...
Gelaran tuk cikgu2 ...Dayang senangung, Pasir roboh...tu yang tak ingat nama cikgu tu..duk bagi geleran yang bersesuaian dengan cara mereka mengajar....

Apa-apa pun terima kasih cikgu...jasa mu dikenang..tiada apa2 hadiah yang boleh menandingi jasa cikgu2 semua kepada anak bangsa....

Opppoosss terlupa plak ...ni kawan acik cik cikgu gak..cikgu comel...Cikgu Mas
Dan tak lupa juga kepada cikgu kek acik http://bzeecake.blogspot.com/
serta cik adrina ...walupun tak pernah gi kelas dia tapi ilmu yg selalu dia share bila beli barang cake di kedai dia
Dan juga ustazah ummi dan Masturah...

"TERIMA KASIH CIKGU...SURIATI SENTIASA SAYANG KAMO, siapa lah saya jika tiada guru yang mengajar...."

SEKALI LAGI TERIMA KASIH MAK & ABAH ..cikgu sepanjang zaman...

1 comments:

Halimaton Ibrahim on 22:17 said...

Assalamualaikum Acik,
Nak lace tu yaa 1.5 meter, tak kisah yg mana yaa. Tunggu akak balik Sh Alam dlm masa seminggu ya, sekarang di Perak, balik kmpng. Selamat belated Hari Guru!

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei