Friday, May 20, 2011

Manusia...manusia...dimanakah anda???

Posted by Acik Mano at 11:07 AM
ehsan pak cik google
Manusia??? 
Anda manusia...termasuk dlm ketegori mamalia le kan...ada akal fikiran...diturunkan sebagai khalifah di muka bumi bila semua makhluk Allah yang lain tidak sanggup memikul beban sebagai khlaifah...sebagai manusia, apa yg acik paham ada 4 jenis, atau golongan manusia...

- manusia yang hanya melihat apa yang berlaku disekelilingnya
jenis ini seperti menonton cite katun atau movie di tv leh gamaknya, lihat je..bila melucukan gelak...bila sedih nangis...bila cite tak menarik, kutuk le apa lagi...

- manusia yang melihat atau memikir
jenis ini plak dia menonton cite kartun atau movie gak, dalam menonton tu sempat gi makan2 kacang ke, pop corn ke, minum air coke lagi...denagn dia2 sekali masuk dalam cite tu, pikir mengapa lah pengarah tu buat cam ni nye jalan cite, kalu buat jalan cerita lain apa jadinya...ngapa plak ending cam tu, cuba ubah sikit mesti jadi cam lain ...bla2..bla2..bla2..so dia pun pikir le cam gitu ..cam gini...

- manusia yang turut terlibat melakukan sesuatu iaitu bertindak atas apa yang berlaku
yang ni bersikap agresif ... manusia ini bukan jenis yang tengok cerita kartun atau movie...yang jenis ini dia bersama-sama take part membuat cerita tersebut...supaya cerita menjadi lebih menaik, membantu menyelesaikan masalah semasa pengambaran, memberikan seluruh komitmen kepada produksi...istilahnya dia lah yang menyumbangkan idea2 yang boleh membantu menjayakan kartun dan movie tersebut...dan hasilnya memberikan sebuah cerita kartun dan movie yang menarik....

- manusia yang tidak tahu apa yang berlaku 
ehsan mak cik googe
jenis manusia yang ni tak tahu le apa nak cakap...dia tidak tahu apa yang berlaku disekelilingnya atau pun tidak kisah pun apa yang berlaku disekelilingya....istilahnya prang tengok cite kartun atau movie yang menarik dia tidor di sofa...dia dengan dunia dia saja...ini pesen orang penting diri sendiri le gamaknye...apa yg u all nak buat I tak ambik port, tak de kene mengena dengan aku pun...dah macam anau dalam belukar le gamaknye...

ehsan google...
Sebagai manusia diketegori manakah kedudukan diri anda sebagai khalifah di muka bumi Allah ini???? 
Cerminkan diri kembali  kepada yang Maha Esa....sama-sama mencari kebenaran di bumi Allah sebelum nungkar nangkir bertanya....


0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei