Friday, December 24, 2010

Bila 5S melanda...

Posted by Acik Mano at 1:24 PM
U all tau apa 5S ??? Pd yg bekerja mungkin tahu n mungkin tak tahu kan...kan..kan... D opis acik ni mmg le dah dapat sijil nye dah... tapi cuba le lihat ni selepas beberapa bulan dapat sijil... mana perginya 'S' yg ke lima tu, yg sentiasa amal tu???
Konsep 5S mula diamalkan di Jepun dan membawa maksud Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa Amal... tujuan untuk memudahkan kita juga, tapi tu lahkan tak mo buat... bukan tak elok konsep ni ... elok.. sebenarnya tak cukup ruang nak simpan... coz dah amalan suka simpan menyimpan (waalupun tak akan digunakan lagi... ya ke??)
Untuk penetahuan u all, lawatan 5S bakal datang ke opis we ll pd 24 Dis... so we all pakat2 le nak kemas... rupa2nya pihak admin. dah masuk opis we ll awal2 lgi pd 22 mlm... tangkap2 gambar lgi n mail pd opis we ll... we all hanya mula kemas 23bh ... kehkehkehkeh.... so tak berjaya le kenkonon nye opis we all mmg sentiasa kemas.....nasib x bik tempat acik plk d snap... bukan 1 pic, 2 pic tu... actually opis we all ni baru je renovated ... peh tu tmpt acik flowbox x de lgi... la ni duk setinggan d meja org lin... x jenguk le workstation acik tu... x pa... nnti acik dah pindah balik duk tmpt sendiri acik akan up date gambar yg sama...sejauh mana berjayanya acik meng 5S kan workstation acik ni....
Ni le rupanya wokstation acik yg tak 5S...
Wayar bepuntal-puntal, anak sapa le nye keja ni???
Nenguk tu... rajin sungguh... main sumbat-sumbat je...tumbler ada.. mug ada.. kotak bawah tu ada isi tu.. n ada tag .. mkin tukang ambik gambar tak nampak coz kecik bebeno.. nanti bleh acik besokan supaya nampak...


Ni gambar area pantry... semalam acik kemas sensorang... coz boss 5S dah fenin fala cam na nak buat... sumbat2 dlm gobok.. sapa nak makan pandai2 cari sendiri ya... next time sapa dah makan pandai2 kemas.. tak de babu yg nak datang kemas ... sendiri le kemas..dah kemas2 semalam..alih2 tak jadi plak lawatan 5S tu..... balik asal semula... x amal gak.. tunggu lawatan akan datang le plak baru kemas semula... huahuahua... kalau cam tu sampai bila pun tak akan mencapai sasaran le...

1 comments:

iina on 02:01 said...

Takpo acik.. janji bersih.. kemas dan sedap mata memandang kan ;)

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei