Tuesday, February 8, 2011

Mengurangkan Kesakitan...

Posted by Acik Mano at 4:02 PM
Anak2 acik semuanya dah dara sunti... biasanya tak de masalah time they all datang haid.... tak pasal2 yang tengah tu ngadu sakit perut time datang haid semalam...bekerut-kerut muka dia menahan.... sib bik teringat cara nak mengurangkan kesakitan tu, petua ni Toke Rest. Ar-Raudah yg buat tuk anak acik masa dia keja d sana dulu.... TQ Cik Normah....
Mudah je caranye...
- Kalu rajin ambil sebuku ibu kunyit n tumbuk/sagat ambil airnya... dalam 1/4 gelas... kalu malas guna serbuk kunyit dlm 1 sudu besar...
- segengam asam jawa - campur dgn 1/2 gelas air masak...
- gula merah...kalu tak de guna gula pasir biasa...

Campur semua n buang biji asam jawa... selawat le n doa le mintak pd NYA supaya sembuh baru minum...
pastikan meminum banyak air masak....

Peh tu ambil sebotol air panas dan tuam pd perut/ari2 yg sakit tu....
 Baring n rehat.....mudah2an lega sakit tu......kalau anak yg sulung lagi 'brutal'... guna sterika plak dia... di alasnya perut dia dengan selimut then gosok dengan seterika supaya panas.... ni stail ganaz ni... dinasihatkan berhati2 nanti terseterika diri plak...

1 comments:

fyna on 14:58 said...

tq 4 the tips...




jom singgah n follow2 belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei