Wednesday, March 30, 2011

Pantang...part 3

Posted by Acik Mano at 9:24 AM
Cite pantang lagi ...cite terdahulu klik sini

Masa dalam pantang tu seminggu memang bonda tak bagi kuar dari rumah....coz kata dia urat2 tak kuat lagi, dan blood flow tak stabil lagi, takut nanti tersandung ke...terjatuh ke...susah plak kalu bentan... so duk je dalam umah...selepas seminggu baru le dibenarkan keluar umah, angkat kain baju, cawat dan lampin baby...
Masa berpantang ni memang tidak dibenarkan mengangkat barang berat...kalu siapa anak mereka yang umonya rapat sikit dengan baby jangan sekali-kali nak dukung2 yang sibesar...kata bonda 'kuar tombong kang'...jadinya paham-paham je le, kang terbarai plak apa2 yg dalam tak kuat lagi tu...
24 jam kena pakai stokin....paham je le sekarang umah kite kan simen, kena pakai selipar le sekali...coz simen tu bisa kata bonda...yang acik perasan bila selepas habis pantang kulit tapak kaki menjadi begitu haus sekali...maklumlahkan terjaga rapi kaki tu...
Kalu mandi plak, jangan sesekali berlama-lamaan dalm bilik air... kena sound le ...jangan berendam lama2...sejuk...kang kok kombang...(eeee...bleh ke badan kite kombang kalu berendam lelama)...daki bleh le kombang kot...Bagi yang rajin masa mandi ni bleh le buat seminggu sekali, guna scrub .... guna made in Kelantan tu pun bleh gak...scrub kulit rambai...ok pa scrub ni...
Bukan tu je...nak tengok tv pun tak dibenarkan, nak baca surat khabar pun tak leh...alasanya urat2 tu tak baik betul jangan merenung-renung...sebenarnya bila merenung tv lelama urat2 leher tu jadi tegang....sebab tu le dia tak bagi...
Masa mula2 bersalin tu susu memang le tak de kuar...bonda suh gak suakan pada mulut baby...then dia kata kalau tak dibagi cam na susu tu nak kuar...biar je baby nyunyut...nanti kuar le susunya...ya nye plak ...lelama kuar gak susu...memang le jururawat di wad pun kata cam tu...masa acik bersalin di HKL botol susu memang dilarang sama sekali dibawa...selepas berurut susu memang banyak keluar...
Teringat kata Dr. Fadilah Kamsah, tu semua psiokologi...kena setkan dalam kepala yang memang nak menyusukan baby jadi susu tu akan keluar, jangan ada keraguan...ada gak orang tak leh terima pendapat ni...terpulang le pada mereka...bagi acik tu rezeki memasing le...
Ada gak ibu2 mengalami masalah kebengkakan susu tidak mahu keluar, ini membuatkan kesakitan dan kepanasan kepada buah dada...seingat acik untuk melegakakan keadaan ni, buah dada bleh di tuam dengan kobis tuk melegakannya...acik tak de mengalami masalah ni...
...cari gak info... kalau nak baca lebih lanjut berkenaan masalah penyusuan ni bleh gi ke blog  Kak Engku ...panjang lebar dia explain...tq Kak Engku untuk info yang berguna tu...


Tu berkenaan ibu yang bersalin...cam na penjagaan baby yang baru ni...Acik tulis apa yg acik ingat je le ya...
1. Selepas menyusukan baby kena urut2 belakang dia supaya sendawa... kalau tak nanti perut dia tak selesa dan akan muak (muntah)..
2. Sapukan minyak panas seperti minyak telon ketapak kaki, belakan dan perut baby selepas mandi, supaya baby sentiasa panas...
3. Jika baby tersedu ambil secebis kertas basahkans edikit dan letakkan didahi baby tersebut..
4. Jika ada tanda-tanda kekuningan pada baby jemurkan baby diwaktu pagi supaya mendapat matahari pagi....jangan lupa mendapat nasihat dr...
5. Ada terdapat pusat baby yang tersembul, ikut kata bonda ambil duit 1 sen dan letakkan pada pusat sebelum mengenakan barut kepada baby..
6. Mengikut kata bonda baby lelaki tidak digalakkan dimasukkan dalam bekas mandian, kerana dikuatiri baby akan terkencing dalam air mandian tersebut ini akan membuatkan semasa dia telah berkahwin 'tak power'..(yang ini acik tak pasti kebenarannya)...kalau ikut pendapat acik baby pompuan pun tak perlu le dimasukkan dalam besen mandian sebab kalu mereka terkencing dalam tu mandi air kencing le jawabnya...
7. Ada sesetengah baby yang selalu mengalami masalah kembung perut, sebelum dibengkung bonda akan melayur daun sirih dan menuamnya diperut dan belakang baby...
8. Semasa menyusukan baby panggku baby dengan kemas dan tinggikan kepalanya sedikit, takut plak nanti susu memasuki hidung baby dan tersedak...
9. Bonda memang melarang sama sekali memberi baby susu sambil mengereng, tambahan diwaktu malam...ya le masa malam ni le mata mengantuk, jadi nak senang sorong je susu cap gantung pada baby...bonda dan mak bidan melarang buat seperti ini sebab takut bila ibu2 terlelap terhimpit plak baby dan tidak baik untuk poster badan, dan urat2 katanya...yang paling tak sedap didengar kata mak bidan nanti 'buah dada melayut', jadi jangan lupa pakai bra...dan pastikan semasa memberi baby susu baby menyusu dari kedua-dua buah dada...
10. Bagi ibu-ibu yang bekerja, 3 minggu sebelum hendak mula bekerja ajarlah baby menyusu mengunakan botol...kalu tak nanti mau baby tu berposa bila ditinggalkan dengan pengasuh...
11. Masa dalam pantang, kan ke ibu2 tak de keja, jadinya dok le membelek dan memangku baby...yang ni memang bonda tak galakkan coz, nanti baby akan sentiasa hendak ditemankan...susah plak ibu2 nak buat kerja...
12. Waktu baby tidur ibu2 jangan le tidur sama, terutamanya waktu matahari naik...(waktu duha tu le...) nanti wajah ibu2 akan pucat dan sembab...kalu nak tidur, bleh je tapi waktu zohor, jangan plak terlajak masuk asar...
13. Masa waktu maghrib jangan sesekali tidur...
14. Ada juga baby yang meragam selalu menangis tak tentu sebab...kalu dikampung mak bidan memandikan baby dengan air akar jerangau...mana le tau ada plak 'benda halus' pekenan pada baby...
15. Bila nak tengok baby jangan melalui bahagian kepala, nanti baby akan sentiasa mendongak...bila baby mendongak bonda akan kaupkan tapak tangan dari kening baby ke dagu...
16. Untuk mendapatkan bahu yang cantik dan tulang baby cepat kuat, semasa membedung baby tolakkan perlahan tulang bahu bahu baby sepaya paras dan mendada....dan simpulkan hujung kain bedung dipergelangan kaki baby...baby akan meronta untuk membukanya...then ikat le semula...lama kelamaan tulang dia akan cepat kuat...istilahnya bersenam kaki le...
17. Pastikan urut2 badan baby secara lembut, baby yang mendapat belaian begini akan cepat membesar dengan sihat...


Rasa-rasanya ini je yang acik ingat...kalu ada siapa2 nak tambah lagi acik mempersilakanlah untuk perkongsian ilmu untuk kebaikan bersama...Wallahualam...

Pesanan pada Wawa ni cuma untuk panduan je...yang masih acik ingat le masa bersalin dulu....sekarang ni pun anak2 dah besar yang kecik pun dah 12 tahun...

2 comments:

♥wAwA♥ on 12:07 said...

thank's k.sue for all the info...mmg berguna sgt2...blog kak engku tu mmg terbaik...penyatuan perbidanan moden n tradisional...tiap2 ari dok belek blog tu...berinformasi...

Bittersweetflavours on 12:19 said...

TQ Wawa... ikut le mana yang sesuai dengan badan sendiri...yang penting jaga kesihatan diri dan baby ya...

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei