Monday, March 7, 2011

Sapu bersih...

Posted by Acik Mano at 11:44 AM
On d way balik kg... sempat snap berapa gambar, sawah baru digenangi air... nak tanam padi dah rupanya...banyak le burung bangau, cari apa tah burung ni... try snap tapi tak nampak plak bangau2 tu...
yg putih2 tu le bangau...tak nampak le plak...jauh na..

Apa yg acik sapu bersih tu???? Apa lagi sayur2 kg le....macam2 acik sapu bersih, round2 keliling umah bonda, ye le bonda rajin, so macam2 le dia tanam cam Bunga Orkid ... then hubby sound, nnti biokan kering di dapur, peh tu buang tong sampah... ayo sakit tinga dengar ooo.... dia tak tau ni le lauk yg paling buat acik kenyang makan.... meh kite nengok apa bendanya yg bleh dibuat lauk...
Terung Belanda (terung pipit)... ni goreng sambal pun sodap....tambah ikan bilis kit...cili padi kit...
Pucuk ubi... paling malas... bleh celur then cicah sambal belacan/tempoyak/budu/cencaluk...kalu rajin gulai cili api dgn terung belanda, tambah ikan kembung salai...

Yang ni plak... 'lidah kobau'... daun ni perlu dicampur tuk buat masak tempoyak daun kayu...sodap...
Yang ni kemangi namanye... slalu campur dalam gulai telur itik... ada gak org tumbuk daunnye tuk tampal pd bisul supaya bisul cepat 'masak'..
Ni pokok cili... dah botak bila buahnya kena sapu bersih... cili padi ni lain tau rasanya dgn cili yg dijual di pasar2 tu... kalu nak masak letak sikit je, dah pedas menyinga dah...
Ni plak kacang botor... buat ulam sodap...gulai pun sodap gak... goreng pun sodap... tapi yg ni tak pat sapu coz dah tuo2 belako... nak buat benih...
Yang ni sapa tak kenal...ni le kepayo... buat rendang ... rendang betik... tambah ikan masin... makan dgn pulut.. puh sodap... duduk plak topi sawah, ditiup kek angin sepoi2 bahaso...
Sbb nak merondang/masak gulai kono ambik yg mongkal le..
unik x pokok betiknye?? tu nak tumbang so masih bleh bertahan gi...
Ni plak mengkudu... tuk mereka2 yg berpenyakit kencing manis ke darah tinggi ke... kalu tak lalu nak minum air blender dr buahnye bleh ambik daunnye layur d dlm kuali then blender dgn epal hijau... buat jus le istilahnye... sodap ooo...
Yang ni plak... pokok puding ... ni buat rendang dgn daging atau ayam sodap... ni bukan puding yg bunga tu tau...ni khas tuk masaknye...
Rembat yg tua2 sikit batangnye coz ada yg berminat nak tanam......tak rami dah kenal pokok ni...
Yang ni apa plak...pokok limau purut... lebat dgn daun... nak buat tomyam n rendang senang je pi belakang umah ambik le beberapa helai....kalu beli, ada le 5 helai 50sen...
Eh ni je ke yg disapu berish???...yg lain2 acik tak de pic ke???? ok nanti2 bleh snap2 lagi....
So cabaran kali ni hasil sapu bersih... apa nak dimasak dulu ye... nanti kite nengok... kalu rajin acik akan sertakan resepi ... tak rajin posting gambar je le.....

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei