Monday, April 18, 2011

Main masak-masak ....

Posted by Acik Mano at 12:43 PM
Wah senang je idup acik .... bila ada org yg telah bleh disuruh arah... hehehehe ...siapa lagi kalau bukan anak2 yg tengah membesar ni le jadi tukang buatnye... bukan saja2 nak suruh itu ini.. ni tuk kebaikan mereka gak...nanti kalu acik outstation leh le mereka berdikari nak buat makan itu ini...
Ni situasi ni time acik balik dr kerja, malas nye pasal buat le modal ni, kenkonon nak ajar they all masak...
...adik ...meh sini..tolong tumbuk lada n kunyit ...kopek bawang...nanti senang u all kalu mama outstation...
....ma nak berapa biji ni lada ni..kunyit berapa banyak...
...lada 18 biji je.. kunyit sebesar ibu jari... bawang besar 1 biji....bawang tu potong2 je...
..1, 2, 3,4......18...ma dah cukup...basuh ya...ni kunyit..
...apa le ko ni dik lambat na le...meh aku tumbuk...
...alah meh le aku buat dulu....
...tung..tang..tung..tang...
...ma...dah lum ni...
...lum...tak hancur tu...cam ni ha...gesek2 kit cili tu di tepi batu tu..
...la tadi tak cakap..mama gak salah...
..adik, meh aku plak buat...
tung..teng...tung ..tang
...ma cam ni bleh...
.... meh sini ... kalu cam ni bila nak siap ni kang... sudahnya mama gak yg kena tumbuk..
....guna blander kan ke senang...pa le mama ni...
mama gak yg salah...
...ma org nak perah kelapa...
....mama dah perah...
....ala...ngapa tak cakap, org nak buat le...apa le mama ni...mama lagi kena sound...
....kacang pajang ni dah basuh dah, potong2 panjang cam ni je ...ok kan ma...pasti tak terjolok tekaknye kalu panjang cam ni....
..na, aku dah nyalakan api...ko tengek periuk...
...ni santan ni masukkan ya ma..
...ya, masukkan separuh je...masukkan lada yg ditumbuk tadi...jaga api, santan tu kacau kang meruap..
...merupa??? ma cam ni ke meruap ya...
...na, tutup api tu...kacau gulai...baru kata kang meruap..kan dah meruap.. = (
....kalu tak tengok cam na rupa meruap tu , mana nak tau...mama tak cakap...
..aah cerdik le ko...mama gak yg salah...kena sound lagi
masukkan sardin
...pasangkan api semula...masukkan sardin, bawang besar n asam keping, kacang panjang
...jaga kuahnya, kacau kang meruap lagi...nanti tak cantik pecah minyak...








....tu nak buat cam na...
....tambahkan santan yg lebih tadi, jadi ok le semula...tambahkan garam secopot...
kacau nanti meruap...

....ok...mama dah masak...mama rasa...ok ke tidak
.....ok dah masak dah leh makan dah...








....pandai anak2 mama...tolong bersihkan dapur ya...
kena cuci pinggan le ko dik

adik basuh pinggan mangkuk...ena bersihkan dapur lepas masak...seronok le main masak2 anak2 mama...
....mama nanti ajar kita orang buat nasi goreng plak ya....mama gi outstation leh kita orang buat...
...ya le rajin sangat le tu...nanti mama tulis resepi....

Nampak gaya nye memang semangat le anak2 acik nak main masak2 lagi....kena le tulis resepi tuk they all...rajin ke nak tulis ni???
Melentur buluh bio dari rebung le ya...tapi tu le ...acik gak yang kena sound banyak kali dr they all....

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei