Friday, August 19, 2011

Anak2 ... soba yoh lah...

Posted by Acik Mano at 4:19 PM
Salam semua... hari ni hari dah masuk ke fasa terakhir kita menempuh bulan Ramadan... macam mana dengan anak2 yg masih ketegori bawah umur... masih gagah lagi ke tak mereka berpuasa??? Ya le... ada yg dah lembik cam kain buruk masa nak tunggu berbuka... masih ingat masa diri kita sebaya dengan they all... ni kisah anak acik yg kecik... umo 12 tahun ... tahun ni nak ambil peksa UPSR... sian memang le kesian tapi dah kewajipan sebagai umat Islam kan.. kena le berpoasa gak, tambahan pula dia memang  ... dah jatuh wajib dah poasa...kurus keding je dibulan posa ni...

Bulan posa ni rasa2 acik dah 3 kali ponteng sekolah dah... pagi2 kejut gi sekolah ada je alasan dia tak mo pegi sekolah... mungkin dia penat kot... Maklumlah malam2 rajin gi surau bertarawih ... balik dah kul 10.30... Balik sekolah dah kul 2.30 ptg, jalan kaki plak tu tengah2 panas...peh tu dengan semangat berkoba-kobar nak buat homework,bila kawan2 dtg  kul 4.00 ptg je dah hilang,home work kemana, pa pun tak yah.. siap packing home work dlm bag katanya nak  buat di bawah.. tapi dimana le dia melepak buat homework tu... tepi longkang ke atau sini port they all buat homework...


Nanti ... kul 7 mlm baru baik... mana le datangnye kederat mereka main sampai lewat cam tu... bila balik  kena perhambat le gi mandi, coz dlm kul 7.30 nak buka dah... kul 8 .00 mlm kawan2 datng lagi ajak gi surau.. bagus anak mama... tapi la ni dah tau dah ... rajin gi surau tu coz kawan2 ramai nak bermain, peh tu leh makan moreh... kalu ada lebih dia suka tapau balik... nanti masa sahur dia akan makan... lepas sahur sempat lagi tu sambung tidur... kul 6 dia pesan pd acik kejut dia... kejut memang le bangun... peh tu terhegeh2 le gosok baju sekolah... tengok mana2 homework tak siap... sempat lagi nak buat sementara kwan2 dtg panggil lagi kul 7.15... tu le anak boungsu ku yg sorang ni..
 kena sabo je le... nak kejut sahur n bangun gi sekolah sikit punya seksa... time sahur kalu nasi dia pandang sebelah mata je.... jeling2 nasi... so kena le buat mee goreng ke .. bihoon ke.. kuey tew ke.. paling bodoh2 pun maggie goreng... baru dia laju makan sahur...sian gak dah le kurus nampak tulang je... meh berkenalan dgn geng2 main2 dia...ni le kerja waktu petang... dok ambik gambo je...kalu mcm dulu kenera guna filem mau kopak mak di anak cuci... sib bik guna tepon kokak ni...leh gak simpan dlm CD...



apo ko buek dlm somak tu daro?

macam le they all punya taman perumah ni...
NI time dia geng dengan kak Erna dia.... kalu time gaduh ... sakit kepala acik ...bila kak senyap adik mengusik, bila dik senyap kakak mengusik.. macam ada nak 10 org bisingnya.... tapi dia 2 org je... meh tengok rupa kakak plak...ni gambar masa best friend... so ceria le... kalu time gaduh bleh tau mulut siap yg paling beso....seronok gak sekali sekala tu n terhibur dengan perangai they all ni... tapi cam na pun kena ada sabar tahap tinggi....they all akan bekerjasama bila kena buli oleh kakak sulong... n bila nak melaram ke mana2... tahap kritikal they all bertekak habit yg 'berbiri-brian' kata uwan they all... time kna suruh mandi... siapa nak masak nasi n siapa yang nak lipat kain baju dan basuh pinggan mangkuk...itu le anak2  ku ini...org di tamna ni lebih kenal anak2 dari emak n bapak dia...


1 comments:

nurain on 02:14 said...

alololo..comel2.. ;)

SALAM KENAL..DONE FOLLOW U..FOLLOW BACK YE :) ^^

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei