Sunday, August 14, 2011

Majlis Iftar bersama keluarga....

Posted by Acik Mano at 8:47 AM
Sabtu lepas masa Ramadan yang ke 20... onda telah membuat majlis iftar tuk mengumpulkan anak beranak sepupu sepapat...cucu cicit coz time raya susah nak berkumpul cam ni memasing sibuk nak beraya ke rumah mertua.. sudah menjadi tradisi bonda dari dulu lagi buat cam ni... tuk pengetahuan u all semua acik ni dibela oleh bonda (adik aruah emak sejak kecil lagi, semenjak emak meninggal masa acik umo 8 tahun .. we all semua mengangap bonda sebagai emak sendiri...so jadinya adik beradik acik dgn sepupu memang le rapat dah cam adik beradik senidi dah)....so bila dicmpu2kan semua ada lah mencecah ke 60 org...
Menu buka posa ari tu... dah tentu leh masak lomak cili api (gulai daging dgn kentang- mak ooiii poedh eh...acik tak makan guali daging ni coz alahan.. kalu makan gak mao jadi hulk plak kang ...)
Lagi sambal tempoyak daun kayu... yang ni sempat snap gamonye... tapi tak semua daun2 ni acik kenal namanye...nak nengok...pucuk2 kayu ni bonda cari sekeliling rumah je... yg acik tau daun2 yg ada pucuk ubi,pucuk pisang, pucuk kaduk, daun kunyit, serai, daun lidah kerbau, petai...yang lain2 tak berapa nak ingat... semua daun di racik halus, tak le sehalus buat bunga rampai... then tambah tempoyak, cili padi dan kunyit yg telah ditumbuk halus dan pati santan...masakkan sehingga daun2 tersebut lembut...
Cik memang suka lauk ni.. masalahnya tak tahan, nenti perut berangin terus, kalu tak terkentut jadi kembung perut ...masa makan tu ari acik tak makan petai, coz petai penyumbang angin yang paling banyak... tapi masih berangin gak perut malam tu...
Peh tu we all buat kueh yang paling seksi sekali.... ya pandai pun puteri mandi...

we all buat 3 warna..pink, hijau(daun pandan) dan putih...
bahan2 air kelapa... isi kelapa yang lembut dan gula anau(guna kabung)...puas gak le mengentelnya... sib baik buat 3 orang kalu tak mao mual nak nyiapkan semua sorang-sorang...
Menu2 yang lain2 pecal, ayam masak merah , ikan masin goreng cili api , mee kari agar2 coklat, air laicyee kang dan tak ketinggalan lepat pisang ....rambutan ada gak...rambutan pokok tua...yg ni tak lengkah(suka coz kalu makan tak sakit tekak)
yang hijau2 tu laling acik suka ... sbb tu dia ambik yg banyak color hijau


Weall buat makan di luar je... coz senang nak berkemas...dan makan secara berselerak... cari port yang mana anda suka

baju biru abang sulung... ketua tukang masak....
Nak dijadikan cerita masa petang tu hujan lebat la pulak... so sabo je le... cam na pun anak2 kecik tak le kecik sangat... yg bleh disuruh le baya2 budak sekolah rendah diarahkan menjadi tukang cuci pinggan... ni le port they all..lepas cuci pinggan dapat upah ice cream...

anak2 ni org penting coz menjadi tukang cuci pinggan mangkuk
Pada malam tu bonda mendapt 3 org cucu angkat dari MMU, cyberjaya...meh tengok mereka berposing

bonda yang kiri sekali, masih sihat...bertambah ceria bila semua berkumpul...cucu angkat yg lelaki 3 org tu...
BUkan tu saja... dua pupu pun terlibat sama.....meh tengok ni... betapa gembranya bby ni bertemu rakan sebaya

seronok dapat main dgn bby ......

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei