Wednesday, August 24, 2011

Kueh Raya ooo kueh raya...

Posted by Acik Mano at 4:13 PM
Salam Lebaran semua... tinggal seminggu je lagi nak Raya kan... ibu2 n kakak2 semua dah mula ke buat projek biskut raya?... Acik belum lagi... mungkin week end ni le kot.... kena layan kek org tempah dulu...mungkin buat biskut yg mudah2 je le...cam conflek madu ke... n coco pop bersalut coklat ... coz dah tak larat nak layan biskut2 dah dok layan bling2 je....selalu u all buat ke beli je??? buat sendiri lebih menjimatkan ... tapi kederat nak buatnya tu le perlu tahap kesabaran tinggi... nak berdiang di tepi orven lagi.. duk mengentil tepung tu... peh tu nak masak tuk buka lagi.. malam nak terawih lagi... ya le memang sukar le kalu fikir2 bagi mereka yg cengkelat tak mo buat... main tunjuk nye biskut je lagi senang... tapi bagi mereka yg bermotavasi tinggi tak kira itu semua... kalau nak buat tak perlu kira2 itu semua...buat je...kalu berkira-kira memang tak jadi buat le jawabnya...jadi betullah kata orang vetran.....kalu nak seribu daya kalu tak mao seribu dalih...
tq cik google...
U all ingat tak 1st time u all buat biskut Raya?? Acik tak berapa nak ingat... apa yg acik ingat masa atok sebelah emak masih ada.... masa ni atok dah terlantar sebab stroke... tiap2 tahun bonda and we all(anak2 pompuan) akan buat sagon, dodol, wajik sirat... tuk pengetahun semua tepung we all tumbuk sendiri guna lesung kayu tu...lesung tangan namanya.. lebih kurang cam ni le rupa lesung tu...terima kasih pd senyummataharipagi I pinjam gambar lesung u ya coz acik nye lesung dah tak de...we allnye lesung tak le secantik cam ni...

Lagi satu yg wajib we all buat tumpi... dan kueh siput... yang ni senang sikit coz we all ramai bleh gotong royong ... bila penat bleh tukar2 sift bila mengorengnya... yang nak gelak masa buat kueh siput berlumba-lumba banding2 siapa punya siput yang paling comel... doh tersebut siap bahagi2 sama2 rata... siapa yg mengelat akan buat lambat2 dengan harapan siapa yang siap dahulu akan menolong mereka yang masih berbaki lagi dohnya...cam tu lah... selesai je goreng sekuali .. sekuali habis we all ngap... kalau tak ditegah mao habis tak de yang disimpan dalam balang... tapi seronok buat biskut ni sama2 dan makan rebut2... (mesti pening pala mak bapak dengan perangai we all dulu )...
BIla bol beras pulut tuk buat dodol plak ngelat lagi.. letak air banyak2 sebab kalu airnya sikit berat batu tu nak pusing... so letak air banyak le baru rengan batu tu bila kita pusing... bonda dengar pun dah tau... mesti kena sound ..jangan letak air banyak sangat nanti kasar plak tepung tu...kehkehkeh... nak tahu cam na rupa bol ni...singgah di sini ada cerita lebih lanjut berkenaan benda ni...terima kasih bluesriders I pinjam gambo bol u ya...
ehsan ggoge
bila difikir2 serik gak nak buat kueh dulu2.. sekarang banyak senang pun tara mao buat sendiri kah??? Masih nak biskut telunjuk gak...so tapuk dada tanya kederat... cam na terdaya nak buat ke tak... peringatan pd diri sendiri supaya menjadi lebih rajin dan bersemangat...


0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei