Tuesday, August 2, 2011

Tangapan dia tentang government servant...

Posted by Acik Mano at 11:51 AM
Ni saja nak story... kan 1st daysolat tarawih kan ari Ahad malam Isnin..acik bertemu kawan baru..solat di sebelah kiri acik.. Siti namanya..kerja disebuah consultan company.. dekat2 area taman we all lah... Memang peramah Siti ni.. tapi maaf ya Siti coz yg seperi Siti tau acik tak berapa sihat...so kurang le respon kit soal jawab kita.. kalu tak acik rancak berbual...(nanti sampai tak larat plak Siti melayan acik berckap...)Macam biasa blia berkelan org akan tanya dah ada keluarga sendiri  ke..kerja dimana... duk dimana...di aterperanjat bila acik kata acik ualang alik dari Seremban ke Putrajaya gi kerja di Bangunan PM yg ad akubah besar warna ijau tu.. ap anak pelik dik... ad aorg ulang alik dr Rembau, Kual Pilah pling jauh acik dengar dr Melaka pun ada... we all ni naik bas le beb(coz perbelanjan lebih murah, n bleh tido dlm bas...), tak pun ada yg car pool...
Bila acik kata acik duk apartment mampu milik yg dekat dgn surau tempat we all solat tu.. dia kata takkan org keje kerajaan bleh beli rumah flet je... allooo yang memang le we all ni kerja kerajaan, ingat kerajaan tlg  beli umah tuk we all ke... so nak bgi dia paham dia ingat kita yg kerja kerajaan ni gaji beso beno ke.. lain le pegawai yg nonya 52 ke.. JUSA ke.. TURUS ke.. we all ni kerani biasa2 je.. stakat SPM startingnya 820 hinggit je sekarang ni... klau dulu mula2 acik keje starting 460 hinggit je.. duk key ell cuba bayangkan cukup ke tak pandai2 le nak jimat segala...sebab tu government servent ni mengharap sangat bonus tiap2 tahun tuk meringankan beban bila nak musim perayaan dan time budak2 nak sekolah.. syukur sangat2 bila ada bonus tu... nak gak jaga muka bila peryaan.. udah le blaik kg dr key ell.. takkana nak bawak sengeh je.. kena gak hulur sikit2 pd mak bapak n pak2 dan mak2 sedara...
tu yg acik cakap pd Siti... mana nak beli rumah teres ... kerja ke dah ena bayar utang... utang kereta.. tak de kereta susah nak gerak ooo... utang belajar lagi... ya tak ya gak kata Siti.. so mereka ni kena bukak minda dia bagi paham.. lain le cam dia...bila dapat projek beso2 mesti dia pun masssyyuuukkkk, belum kenaikan gaji lagi, bonus dia lagi.. ni government servan ni kalu stakat SPM setahun nik nya 30hinggit, klau dah kerja lebih 10 tahun adalah 60 hinggit kot... kang we all demand naik gaji tahunan tinggi kang u all gak yg komplain... guna duit u all yg bayar in come tax.. lagi pun banyak lagi kerajaan perlu buat dgn duit dr cukai2 ni.. tuk membangunkan Malaysia... dan rakyatnya... supaya celik segala dan bermoral.. tapi la ni tambah tak bermoral plak rakyat2 dan umat manusia ni... cam na lagi kerajaan nak buat.... supaya WAWASAN 2020 boleh dicapai..dalam masa yg tinggal 9 tahun saja lagi.. tak caya.. cuba u all tengok muka depan KOSMO sinidan METRO sini dan sinije le... tak sakit mental ke dan tak bermoral ke tajuk2nya.. memang teruk tul le keadaan manusia ni.. (bukan le semua..) sebab tu acik ngeri nak beli dua2 akhbar ni.. tengok tajuk je dah seram.. tapi tu leh hakikatnya yg perlu dihadapi...
Berbalik kepada Siti tadi.. acik harap Siti paham keadaan we all ni sebagai goverrnment servan, we all bukan banyak duit ... cuma kemudahan yg we all dapat tu memudahkan we all ..cam na buat loan senang lulus.. lagi pun nak buat pinjaman ni kena tepuk dada jangan tanya selera coz selera sentiasa beso.. tepuk kepala fikir dgn waras.. dah buat loan.. cukup ke tak yg tinggal tuk survive sementar dapat gaji bulan depan...
ya le kita hidup ni perlu menyumbang.. bukan pada diri sendiri saja.. pd mayarakat, ibu bapa dan juga alam... bila kita menyumbang kita pun akan mendapt imbalannya semada kita perasan atau tidak...

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei