Tuesday, August 2, 2011

Ramadan Hari kedua....

Posted by Acik Mano at 10:33 AM
Salam u all... masih bersemangat lagi...sudah tentu... paling semangat nak sambut raya (walaupun lambat lagikan...)semangat nak ambik baju raye di tailor le tu...cam na u all mlm tadi gi terawih mlm ke 2 ke tak??? cam na menu buka semalam dan sahur mlm tadi???

Buka semalam acik dah rancang nak buat nasi goreng pataya...coz nasi goreng masa sahur masih berbaki ...sayang buang2 makanan (membazira)kalu ada ayam itik bleh je bagi pd mereka ni tak ada ...... bila hubby jemput ptg semalam balik dr opis, satu kereta bau sedap2... check2 rupa2nya dia dah beli nasi arab ke nasi briani..dia tolong promo kedai kawan dia yg jual nasi di bzar Seremban 2... ikut kata hubby le dia diberi kepercayaan tuk menentukan tahap keenakan nasi tu.. so lepas buka tak pasti le plak dia ada cal kawan dia tu... tapi dari cakap dia semalam...cam puas ati je... komen hubby.. " rasa nasi dan lauk ni cam org tak puasa je yg  masak, cukup semuanya...pedasnya, masam, masin nya..."  itu le hubbyku ...kalu pasal makan selera dia biasa2 je tapi ketepatan rasa tu yg penting...walaupun sambal belacan macam2 komennya..makan ati tukang masak uuu ...tapi bak kata org tetua.. alah bisa tegal biasa... acik dah biasa dah.. buat pekak je.. tahap paling tak tahan...cakap je...  buat sendiri...saya plak tengok...


So apa plak perancangan u all petang ni.. acik dak tak de hal nak pikir2 dah... coz sahur kul 4.15 acik bangun  masak benda ni...gulai daging dengan ubi kentang...tambah kacang buncis kit... masak ni versi hubby... kalu ikut acik n bonda tak pas ni buat gulai cam ni coz pecah minyak...dan cair je... beza versi hubby dgn acik...memang berbeza... coz versi hubby letak bawang putih, merah, halia dan kena tumis.. versi acik mana ada gulai kuning letak bawang2...so sebab hubby yg nak makna ikut versi dia je le... kang taupan melanda plak kang susah...















Tu tuk hubby... anak2 mana layan lauk2 cam ni... so tuk mereka acik buat benda ni plak...sotong masak kicap versi cepat dan pantas.. (mana tak nye... letak segala macam tuk nenek sos je, tu yg mereka suka...tapi tak leh buat selalu.coz banyak aji  dan pengawet...)... kena buat kuah lebih ...kalu tak mesti memasing cari kicap gak...
Kena pesan dengan they all.... lauk jangan kasi habis...petang nanti mama tak masak de... coz takut lambat sampai...tu yg masih berbaki tu.. kalau tak... mesti dah kena ratah dah ni... penuh jari they all sengan gegelang sotong...Jadinya pasal lauk2 nak buka dah no problem... mungkin ingat nak buat jemput2 bawang cicah dengan sos cili... bahan2 ada semuanya... eh mana ada dah habis le... benda penting kena beli ptg ni.. tepung gandum, ubi kentang, bawang besar.. letak cili besar dan daun bawang n daun sup best gak kan... ikan bilis dah lama siap komek buang kepalanya dah... apa kata tukar dengan udang kering lagi terangkat.. bih baik letak udang hidup yg putih2 kecik tu lagi sedap... jadi cucur udang plak dah...bukan cucur bawang lagi...tah2 malas trus gi beli kueh di Bazar Ramadan.. semuanya ada...

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei