Saturday, March 17, 2012

Preggy

Posted by Acik Mano at 2:16 PM
Dalam opis acik la ni meriah.. meriah dengan bby baru... Pembukan bos acik wife dia bersalin pada Feb 8 kalau tak silap bby gurl, Puan Putih Suraya baru dapat bby gurl.. pada 10 Mac dulu. Sekarang ada ada sorang lagi bos acik tunggu wife dia bersalin bulan Mei .. lepas tu seorang lagi kerani ni bulan Jun...lepas tu ada gi sorang pegawai nak bersalin bulan Julai... staf acik katanya wife akan bersalin bulan Nov...ni mereka ni mesti seronok sangat sebab bby pertama lah katakan.. tetiba teringin pak nak preggy.. macam terasa-rasa masa gugurls acik dalam perut dulu.... tapi bila difikirkan tu .. boleh ke.. kalau umo cam they all 20++ or 30++ okey juga comel je bila preggy ni 40++... apa plak tak bolehnya.. sis acik last 2years mengandung anak ke 8 pada umo 45 memang hebat lah tu.. kan ada problem.. Alhamdulillah.. mana la tahu tetiba acik mengandung plak pada usia begitu.. katurunan acik ni memang family beso...
meh kita tengok risiko mengandung diusia begitu..
Jom kita tengok risiko-risiko bagi wanita yang hamil pada lewat usia:

diambil Disini

1. Risiko KEGUGURAN disebabkan kromosom tidak normal dan telur yang tidak berkualiti bagi wanita lebih usia.

2. Ibu terdedah kepada penyakit yang agak bahaya. Contohnya: kencing manis dan darah tinggi

3. Risiko melahirkan ANAK YANG CACAT ATAU SINDROM DOWN disebabkan kromosom yang tidak normal dan usia telur yang telah “berumur”.

4. Bayi boleh MENINGGAL DALAM KANDUNGAN atau anak dilahirkan sebelum tiba masanya.

5. Bayi yang lahir kurang berat badan

6. Tidak dapat melahirkan anak secara normal. Jadi, si ibu terpaksa memilih untuk melahirkan anak secara pembedahan.

7. PENDARAHAN yang banyak selepas bersalin
Tapi ikut pendapay\t acik le ...ni dari segi pandangan kesihatan.. yang menentukan hanya Allah ...jika diatas ini berlaku ada le sebabnya ... supaya kita lebih bersabar dengan kehendaknya...itu semua kan ujian Nya...
Tetiba plak terfikir nak buat crochet booty tuk they all.. tapi penyakit M melanda ni.. cam na???

2 comments:

Reflisia on 10:46 said...

uiii bestnya...sangat teringin nak preggy =)

Acik Mano on 12:10 said...

tu le rezeki they all .. dlm opis ni meriah tahuhn ni nak menyambut bby...Inshaalah .. ada rezeki Mas tu nanti cuma cepat ngn lambat ye.. besabar je le dulu..

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei