Wednesday, January 5, 2011

Keberkatan Hidup

Posted by Acik Mano at 8:47 AM
Mendapatkan keberkatan hidup dan Allah menerima amalan2 kita bukan satu pekara yang mudah... ada beberapa perkara-pekara yang kadangkala kita terlepas pandang dan menganggapnya satu pekara remeh.. tetapi akibatnya besar...

Mungkin kita tak perasan...berkenaan masa kita..pengisian masa kita..cuba tanya diri... apa yg kita buat dengan masa kita yang terluang...
mengadap tv??..
tonton cd??..
baca buku??..
Mungkin ok kalau difikirkan daripada melepak tak tentu pasal, mengusik anak2 dara n anak2 bujang (la ni sama je boys or gurls pun sama2 ngurat..).
Tapi apa ilmu yg kita dapat daripada semua itu??? faedahnya?? kebaikannya??
Maka apa yg d tonton n d baca tu hendaklah benda2 yg berhemah n berilmu....bukan yg mengarut...(untung le sesiapa student yg rajin baca buku ilmiah..banyak ilmu dapat diserap..)

Apa pekara2 yang kita chatkan dlm chat room...??
d fb.. ??
d twitter...??
Pekara2 yg berfaedah kah??
Apa yg di cari d google???
Pekara2 yg mengaibkan kah?? Jadinya tepuk dada ... dan kuatkan iman...

Apa pekara2 yg d sms pada kawan2... kawan2 lelaki ..kawan2 pompuan..
Adakah pekara2 yg tidak bermoral..
Yg akan mengundang shawat???
Hal2 begini le yg menjadi masalah yg kadang2 kita sendiri tidak perasan.. nampak luar macam baik je.. tapi bila tengok tepon ... serupa org tak bermoral...segala benda d sebut ..segala gambar d download.. dimana kesedaran iman????

Jadinya ... belajarlah kita menguatkan keimanan dan jauhkan kemungkaran untuk mendapatkan keberkatan hidup...

3 comments:

Asmida on 17:41 said...

acik,

thanks atas salam perkenalan. salam perkenalan.

Acik Mano on 07:57 said...

Tq gak dr acik... acik tatak sombong maaa...

sue on 22:01 said...

Alhamdulillah..thank's atas ingatan tu..

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei