Bahan...
-buah2an kering... lebih kurang 500grm (acik beli dalam 14 hinggit je)
buah ni acik rendam dengan air panas mengelegak dalam 10 minit dan ditoskan ...untuk buang bahan2 pewarna
![]() |
buah2an kering yng telah ditoskan |
-cili kering giling...dalam 3 senduk
-rempah acar...dalam 4 sudu
-sekuntum bunga lawang
-sebatang kulit kayu manis
-kalu suka nak pedas 10 biji cili padi bleh ditambah......
![]() |
cili padi penambah pedas |
-air 2 cawan
-Minyak masak untuk menumis
-Garam-secukup rasa
-Cuka makan-1/2 cawan
-Gula - 2 sudu
Bahan yang ditumbuk lumat...
-Halia .... 1 inci
-Bawang merah...10 ulas
-Bawang putih....1 ulas
Cara membuat...
-Campurkan cili giling dengan rempah dan tambahkan dengan 1/2 cawan air...
-Tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang dalam kuali ..sehingga naik bau
![]() |
tumis sehingga naik bau... |
-Masukkan bahan yang ditumbuk lumat...tumis sehingga naik bau
-Masukkan cili dan rempah yang telah disebatikan....
![]() | |
masukkan cili padi tumis sehingga masak... |
-Masukkan air, biarkan mengelegak
![]() |
Buah2an bermandi-mandian... |
-Masukkan cuka, gula dan garam
-Kacau sehingga kering, pastikan tidak melekat dikuali
-Sesuaikan rasanya...
Wala, dah siap...
![]() |
4 bekas ni cukup ke ni ??? |
- Bila dah sejuk, masukkan dalam bekas kedap udara...nak simpan dalam peti ais pun bleh gak...
Meh makan meh...makan dengan nasi panas2 dengan ulam tengek burung...
0 comments:
Post a Comment