Monday, May 9, 2011

Mother's Day...

Posted by Acik Mano at 10:00 AM
Semalam seluruh dunia celebrate mother day...then my younger kid kata...ma, hari2 kan hari ibu...sebab hari2 kalu bleh kena senang an hati mama, jangan buat mama marah, kena tolong mama buat kerja...sayang mama.....hehehehe..ye le dear..betul tu...
Ni celebrate's mother day ni saja je they all buat untuk memperingati jasa ibu...supaya ada 1 hari yang bleh diraikan bersama bagi 1 dunia...(selain daripada sambuatan birthday ibu itu sendiri)...terpulang le nak buat apa tuk menyenangkan hati ibu lebih daripada hari2 yang biasa...tapi sambuatan tersebut kena le betul caranya...jangan le melepasti batas agama...jangan le membazir...apa2 pun sambutan kalau dah terpesong maksud dan tujuan memang le tak elok ....
Kebetulan semalam memang acik balik kg...jumpa le bonda...bawak plk carrot cakes sikit..ye le bonda bukan makan banyak sangat pun..nanti mudarat...so we all masak sama2 n makan le sama2 tgh ari tu...sambil pok pek pok pek...cite itu ini...yang paling penting kita menyenangkan hati bonda dengan kehadiran kita....
ada gak yang kata tak baik buat sambuatan hari ibu ni...acik jadi kompius..le...ngapa plak kata cam tu..
kalu ari kekasih tu acik paham le..coz ianya bersangkutan dgn kepercayan agama n tak sesuai le 'loving copule' merai an nye...nanti 'mudarat' plak...
....cari punya cari jumpa le info ni...dari blok myjazmanie sebenarnya apa sahaja sambutan yang hendak diraikan perlu ada batas2nya...dan pemahaman berkenaannya, jangan main ikut2 je tanpa ilmu...secara ringkasnya ....

- Sambutan itu hendaklah sederhana dan tidak membazir
- Sambutan yang menzahirkan rasa syukur atau takziah jika ditimpa musibah
- Sebaik-baik sambutan ialah solat jemaah, majlis tahlil, doa selamat dan sebagainya
- Muhasabah diri para ibubapa ke atas tanggungjawab yang dipikul selama ni
- Koreksi diri ibu untuk menjadi contoh terbaik bagi anak2nya
- Mewujudkan persekitaran yang baik untuk perkembangan anak-anak
- Mengambil langkah proaktif untuk mempertingkatkan parenting skills

 jika nak tahu lebih lanjut leh gi ke Mufti Selangor jelas sekali apa yg dimaksudkan dengan sambuatn ini...
apa plak salahnya kalu kita buat sambuatan memperingati ibu kita sendiri...takkan salah kot...apa yg acik paham kalu membazir, lain niat yang tak baik cam nak menunjuk ke..bermegah ke, meagongkan-agongkan sehingga menimbulkan ria...ya le salah...cz agama kita menyarankan supaya kita berkasih sayang sesama umat dgn cara yg betul...bukan umat sesama umat sahaja perlu sayang menyayangi tetapi dengan seluruh alam semesta ni...

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei