Monday, July 4, 2011

Demam macaroon...(yang tak menjadi...)

Posted by Acik Mano at 12:21 PM
Cantikkan rupa macaroon ni...tu yg terpikat nak buat tu....tambahan bahan2 yg terdapat dlmnya ada almond....uuu suka3x...  =)
ehsan cik google ya...

ehsan en googal lagi...acik nye tak segebu ni 
Sekarang ni sana sini org sebut pasal macaroon ni...nak gi belajar kan main mahal u.....ada yg charge sampai RM250 tuk belajar buat benda alah ni...ikut kata they all bukan senang nak buat ni...nak tunggu doh kering le dulu tuk pembentukan kulit dia selepas dipipingkan ...nak kena buat berhati-hati le, nanti kaki dia tak jadi...waktu yang sesuai palk antara kul 10 pagi ke 5 ptg le...coz cuaca time tu memang sesuai, kalu lembap cam time ujan nanti tak kering le... fobia plak acik dengar nye.... then harga macaroon ni pun leh tahan gak ....sekeping tu yang dah dikahwinkan dan ada filling, ada yg jual sampai 3 hinggit pun ada....(macam rega omeh leh plak..)..tak sanggup acik nak beli doh...

So cuti tu ari acik ada menyebut dgn anak2 nak buat....tapi disebabkan badan tak berapa nak sihat, acik bergulung di tempat tido je le....bila anak sebut2 bangun gak le...coz di tekak ni dah terasa-rasa dah benda alah ni...

Last week lagi acik dah beli serbuk badam...alas tuk mempaipkan doh pun acik dah beli...leh tahan gak le pengalas nye ni...30cm x 40cm regenye 11.90hinggit...dapat le guna tuk 2 loyang...yg lebih tu guna kertas minyak le gamaknye....

Peh tu my elders kids tlg pukul puteh telur...syok2 pukul dah ok puteh telur tu..... trus jadi berair...over beat le tu ...tu le akibat mata pandang tv tangan pegang mixer ....(sabo3x )

Jadinya....kena le pukul yg lain...dengan compidennye....dah cantik berkilat putih telur tu then kompom bowl tu ditebalikkan puteh telur tak meleleh....masukkan le serbuk badam...wah cam excited plak bebudak ni nak menambah pewarna...so we all buat 3 warna...purple (wajib coz bebudak ni punya favorite color)..kuning n cekelat then yg ni acik tambah nescafe...peh pipingkan...tunggu le dlm 1 jam supaya bahagian atasnya kering....sebelum dibako...Punya le excitednye...nak nengok kaki kawan ni naik...apa kaki pun tak de kuar....tapi yang penting ianya masak.....dah masak je tak kisah de ada kaki ke tidak...letak peanut butter kasi sandwich ...ngap masuk mulut....rupa tak de dikira yg penting sodap.....

Untuk tidak berlaku pembaziran putih telur yug over beat tu acik tamabah telur lain, susu n air...kasi pukul then steamkan ...anak dara buat gula hangus...maka jadilah puding cremel instant...sodap gak...

2 comments:

Reflisia on 12:49 said...

acik...uiii menakutkan plak rasa nak buek bila dah baca betapa susahnya nak buat macaroon ni...ishhh

Acik Mano on 14:20 said...

tak tau le....yg pasti akan cuba lagi...bila??? tak tau le ...

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei