Monday, September 5, 2011

Cerita Raya

Posted by Acik Mano at 8:07 PM
Salam Syawal semua rakan blogers... Dah mula posa nam ke u all?? Siapa yg bekerja tu dah mula kerja dah ke?? Mesti memasing tak de mood lagi kan nak rayo.. coz ramai lagi kawan2 yg masih bercuti... bio le ...bagi ereka yg dah menghadirkan diri di tempat kerja tu... buat le kerja tu... mulakan hari2 dgn semangat yg baru selepas berpuasa Ramadan n Raya ... mudahan rezeki yg kita dapat lebih berkat.. tuk sambut Raya tahun depan plak...
Apa menu Raya rumah u all.... standard lah kan lemang, ketupat, rendang... bagi family acik lain sikit... menu wajib.. kena masak nasi le.. coz telan lemang ketupat cam na pun... mesti wajib nak cari nasi gak.. so masak nasi le.. lauk tak berapa nak kisah pun.. rendang memang dimasak tuk makan sama dengan lemang  dah ada.. rebusan (tulang memang dah ada).. tambahan masak kormak daging n ayam buat tambahan..
Sian budak sorang ni.. org sibuk gi sembahyang Raya dia dok masak plak pagi2 raya..
dah masak nasi acik.. bleh makan dah...

tambah susu bagi sedap n lemak2
Dah selesai masak.... tunggu bonda n sedara2 balik dr sembahyang raya.. tuk bermaaf-maafan..ni le rupanye bila semua berkumpul...time salam pic touching tak e plak coz memasing sibuk memohon ampun maaf..
pencahayaan kurang memuaskan

Pas tu gi rumah Pak Sedara... nak jadikan cite.. bleh plak Pak seara tak perasan terberi duit raya pada Acik... dia ingat bebudak yang besar.. rupa2nya terberi pada mak budak... ambik je le katanya dah rezeki...so sepupu yg lain mula le kata pak sedara tak adil kena bagi pd semua le... kalu cam tu...so sepupu2 yg lain pun merasa gak le duit dr pak sedara.. tak patut tul kan we all ketuk pak sedara cam tu.. sepatutnya we all yg hulur pada dia... disebabkan we all datng dlm kumpulan yg ramai tak de le duk lama2 coz nanti org lain takut nak masuk... jap je we all then balh gi rumah sedara yg lain.. meh berkenalan dgn Mak Sedara acik palk.. yag sentiasa dara walau pun dah bercucu.. sebab nama dia Dara.. cam ni le bila jumpa sekali sekala macam2 nak cerita... ya le kita gi ziarah org yg lebih tua tuk mengeratkan tali persaudaraan...
Peh tu we all gi rumah cik Syira plak... kawan2 anak sedara... dapt berkenlan dgn Astro ...tucing yg garang n cicak hijau... kata anak sedara yg umo 3 tahun
mana tak garang coz kena kurung..

cicak hijau@iguna..
Tak banyak rumah pun we all pergi 4 buah rumah je.. coz ketua rombongan nak balik umah mak dia di Jelebu...then bonda tinggal di umah kang kalu ada org datang beraya kesian bonda nak layan sorang-sorang.. nak bawak bonda jalan2 nanti org dtg rumah nak jumpa dia...ralat plak kalau dia tak ada...
Sudahnya balik rumah kemas dapur n makan...makan.. dan makan je le...

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei