Monday, September 12, 2011

Cerita Raya...Lagi

Posted by Acik Mano at 12:45 PM
Hari Raya.. Hari tuk bermaaf-maafan.. ziarah menziarahi... tu yg yg bonda ajarkanpada kami.. sgn sebab tu le.. acik berpeluang tuk berkenalan dgn mak saudara dua pupu bonda.. tu le kalau niat baik ..baik le kita perolehi.., dipermudahkan Allah sepupu acik leh jumpa plak 3 pupu we all ni dlm FB.. so hari Ahad lepas we al gi le ziarah mak sedara yang duduk di Taman Cempaka , Ampang tuk mengeratkan kembali hubungan kekeluargaan... mesti banyak cerita bonda dgn dua pupu dia ni.. we all panggil MAk Ngah.. acik mmg tak de memory langsung dgn Mak Ngah, kalu mereka dah tiada sah2 le we all tak akan kenal satu sama lain.. selisih bahu pun tak kenal..Sebelum balik ptg tu sempat lagi bertukar2 no tepon dgn anak Mak Ngah.. mana tau satu ari leh buat lunch date di Putrajaya ke..Puchung ke..coz anak dia sorang keje di UPM...acik plak di Putrajya..dah dekat dah kalu nakjumpa..
bercerita tentang memori lama...sampai hajat hati mereka tuk bertemu setelah lebih 20 tahun tak bertemu..
Sebelum gi rumah Mak Ngah, pagi tu we all singgah di Pasar Sg. Besi..bertemu Mak Lang , mak sedara kakak ipar bonda.. ia berniaga nasi lemak di pasar tu.. Kalu org kata Mak Enon pasti org pasar tu kenal ..dah lama Mak Lang niaga disitu.. dari tahun 1968 lagi.. 43 tahun dah.. umo Mak Lang pun dah banyak.. dah 72@74 tak berapa nak ingat..tapi Makl Lang masih sihat dan gigih membuat nasi lemak bersama lauk pauknya.. so pg semalam perkena nasi lemak Mak Lang le.. dah lama tak makan nasi lemak sejak bulan posa lepas.. makan nasi lemak bersambalkan ikan bilis petai tu.. balik umah ptg tu berangin sakan perut acik.. soba yo lah..coz selera dah puas makan nasi lemak sambal ikan bilis petai..
nasi lemak biasa je acik makan

pulut makna dgn inti kelapa..istilah pulut pagi le bgi org kelantan
Ni le Mak Enon salah sorang toke nasi lemak di pasar Sg. Besi tu.. di situ ada 3 org yg jual nasi lemak..
Mak Enon walu pun dah masuk umo 70 an, masih lagi sihat..dan ceria..
dah vetran dah dia.. tapi masih kuat lagi ni... kalu tak berniaga sakit2 badan duduk sesaja kata dia..jangan tak caya.. kalu ari Sabtu n Ahad dia leh masak nasi lemak dlm 10kg dan pulut 5 kg.. banyak tu.. nak buat rendang dan sambal lagi..dan lauk2 lain lagi...masih larat lagi dia memasak sorang-sorang, anak2 dia ada gak menolong sekali sekala, bila ada kelapangan sbb memasing telah mempunyi perkerjaan sendiri-sendiri...
Tu le kan.. berusaha tangga kejayaan, kalau rajin senang-senag je dapat duit sebab tu ramai rakyat luar suka dtg Mesia tuk cari rezeki, tapi rakyat Mesia plak kata tak de kerja..kalu la tak de kerja buat apa org2 luar tu drg reramai ke Mesia ni.. fikir-fikirkan le.. tanya diri sendiri tahap kerajinan anda sendiri.. hanya mereka yg malas je kata tak de kerja.. Bak Kata Mak Lang ni.. semua bleh jadi duit.. pisang2 yg dah 'bonyo' tu pun org leh jual RM2.00 sekilo..kalu dulu siapa pun tak hingin..walu pun dibagi free..

0 comments:

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei