Monday, April 9, 2012

Darah Tinggi..

Posted by Acik Mano at 4:21 PM
Last week pi klinik rutin check up.. darah tinggi.. keputusan darah n urin.. buah pinggang okey.. kolestrol plak ada...ni kolestrol jahat ni kata doktor tu.. ni tinggi sanggat ni.. nanti lepas 4 bulan check lagi.. kalu tak turun kena makan umat le.. then blod bressure plak .. ngapa plak kau tinggi 151/ 90  ni tinggi ni lebih 140 atas tambah dos sebelum ni makan separuh je so lepas ni makan 1 la pulak..ada makan seuppliment?  ada.. ambil suppliment yang mengandungi omega.. dan kena bersenam..
dah lama saya tak senam ni.. last skali erobaik masa sebelum anak yg bongsu lahir
anak tu sekarang  berapa tahun?
Dah 13..
Lama dah tu..nak mula senam buat warm up.. slow2 dulu .. nanti teperanjat pak urat semua..
So ke la mulakan bersenam.. kebetulan gurgal balik dari Poli.. petang tu meringan2 kan tangan main badminton ... mengelurkan pueluh2 basi dalam badam.. jadi le.. dan  dengan semangat dari laliang hari sabtu dan ahad semalam pi le City Park .. tempat luas nak main badminton.. semangat betul laling ajak pergi.. so ikut kan je le.. Pagi2 di City Parak ni kul 7.30 ada KKLW buat senam robik seronok gak kalau ikut.... tapi laling nak main badminton dgn sapa le.. then sesi selesai sampai selesai ..dalam  kul 8.30 laling mesti boring nak tunggu....tak pasal-pasal kang acik kena balik rumah jalan kaki...
selesai bersenam beli breakfast.. beli sayur unyuk masak tangah hari.. sampai rumah punya le mengantuk.. Baring2 sambil layan cite Korea Tmna Island... habis drama mandi.. then breakfast n masak..tuk tengahari nye lauk.. peh tu layan tv lagi tak pun mengchorecet seround dua .. mmg tak menyihatkan kan mana tak penyakit hinggap kat badan..

4 comments:

'idun sa'idun on 21:30 said...

Assalamu'alaikum.. Tak nak cuba minum teh sudan(roselle)? Insya Allah boleh membantu turunkan tekanan darah tinggi..

acik mano on 09:09 said...

jangan kan teh roselle buat jus fresh punya pun sudah.. sekarang ni macam2 saya cuba... belum lagi berjaya..saya raya cara pemakanan perlu ditukar.. kena masak rebus2 pula..kena kurangkan yg bergoreng n santan..
amalkan bersukan

MOH KEMBARA on 17:02 said...

Assalamualaikum Yong,
Balas ziarah dan salam kenei!
Tima kasih singgah blog akak. Pe kabor?
Waaah akak tak penah check up darah, jantung ni. Kalau ada pap smear (ok) 4-6 tahun dulu, mamogram (ok) 10 tahun dulu. Kolesterol? Mak oii, akak punya dulu tinggi ,lepas makan banyak seafood. Kena banyak exercise nih!

Acik Mano on 09:07 said...

tu le kak, bila tak check rasa macam sinat je.. tapi bila gi check d hospital macam2 masalah yg tersembunyi dalam badan yg kita tak tahu.. jadi amalkan makana n hidup sihat.. bersenam mesti..

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei