Wednesday, March 9, 2011

Rendang Betik...

Posted by Acik Mano at 11:10 AM
Rendang Kepayo ala2 acik...
Akhirnya siap gak rendang kepayo @ betik acik, betik ni acik ambil dari umah bonda masa balik week end tu ari, acik tibai le betik bonda yg yunik pokoknye tu
... mlm tadi buat....so misi pertama dah berjaya....bawak opis separuh coz they all tak penah makan rendang kepayo ni... ade gak yg penah makan, PA boss ...ye le akak dia kawin dgn org Pilah tu yg dia tahu rendang kepayo ni... then dia kata, kalu ada pulut ni sodap ni... uuuu ada plak yg nyampuk....
Ppasal tak cakap, di umah ada pulut kalu bagi tau awal bleh masak... uuuu ...
Tak pa le kang tak cukup lak rendang acik bawak ni...
u all nak tahu cam na buatnye??? ok cam ni senang je...

Bahan2nye:-
-1 biji betik masak mengkal (yg sedang2 aje...) ... kena parut, nak senangkan idup, acik guna pemarut yg jadi bentuk bulat2 panjang tu cam nak buat kerabu mangga tu...lagi pun guna parut ni saiz nya dapat sama
cam ni le ruanye time parut memarut tu...
-Kelapa 1 biji - ambil santan.... acik buat 3 kali perah...
-Kerisik dlm 3 sudu....semalam acik masukkan kerisik coz kelapa tu tak cukup lemak..mana nak cantik rendang tak lemak, tak berminyak n tak de 'tahi rendang'nye...
-Cili padi.... dalam 19 biji...kalau nak pedas2 sedap guna 25 biji
-Kunyit sebesar ibu jari ...ibu jari yang kiut miut je tau, bukan ibu jari yg tembam..
-Serai ... 2 batang...yg ni dimayang...
-Garam secukup rasa
-Asam keping - sekeping je cukup
-Ikan bilis... segengam... kalu nak tukar dengan ikan masian pun sedap juga...

Cara:-
Cili padi, kunyit, garam, dan serai ditumbuk halus...
Gunakan kuali dan masukkan santan kemudian masukkan bahan yang ditumbuk.  Gunakan api yang sederhana je...jangan besar sangat, nanti tetiba je terkejut plak santan tu...masukkan ikan bilis... kalu ikan masin jangan letak gi...kang hancur lebur jadi debu plak ikan masin tu...
Bila santan  pecah minyak dan minyak telah terbit, masukkan betik yang diparut...sebelum masukkan tu make sure santan tu dah tinggal suku dari yang asal...
Kacau sebati.... time ni bagi yang nak letak ikan masin bleh le letak...
Masukkan asam keping diikuti dengan kerisik....
Kacau sehingga keing...sesuaikan rasanya....bila dah cukup kering, boleh le angkat....
Makan dengan nasi panas2... kalu ada pulut lagi sedap...
Meh makan semua...
Ni bab betik... cam na plak dgn pucuk ubi dan terung belanda acik???? tunggu ya acik wat apa dengan benda2 ni plak... yg sahih mmg tak bagi pada 'Mr.Tong' cam hubby cakap...

1 comments:

rahimuddin505 on 18:22 said...

Terbaik ghondang kopayo ni kak.
Ni yg original.
Tak payah campur macam macam doo

 

What Ever... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei